Kapusta kiszona z wieprzowiną

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

żeberka wieprzowe - 40 dag
kapusta kiszona - 80 dag
cebula – 1 szt.
tłuszcz - 4 dag
mąka - 3 dag
słonina - 3 dag
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Żeberka opłukać, podzielić (razem z kostkami) na kawałki, posolić i posypać mąką. Zrumienić na tłuszczu, przełożyć do garnka. Dodać pokrajaną i zrumienioną cebulę, wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną pokroić, ugotować na półmiękko. Podduszone mięso i kapustę ułożyć warstwami w garnku. Podlać wodą i dalej dusić. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, zmieszać z łyżką zrumienionej mąki, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem lub wodą, dodać do kapusty, wymieszać i zagotować. Kapustę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Można dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z ziemniakami.

pysznie.pl