Gulasz wołowy z jarzynami
wołowina (pręga, mostek) - 40 dag
warzywa - 40 dag
(marchew, pietruszka, seler, cebula, kapusta włoska, pory, fasola szparagowa, groszek zielony)
cebula – 2 szt.
mąka - 3 dag
liść laurowy
tłuszcz - 4 dag
sól, pieprz
Mięso opłukać, pokroić na małe kawałki (mostek dzielić z kostkami), posolić i oprószyć mąką. Przesmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną i zrumienioną (na pozostałym od smażenia tłuszczu) cebulę. Do mięsa wlać 1/8 l wody i dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do miękkości. Warzywa, pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy mięso jest na pół miękkie należy włożyć warzywa i liść laurowy, wszystko dusić, często mieszając i jeśli trzeba podlewać wodą. Gulasz zaprawić resztą mąki, dodać pieprz i sól do smaku, zagotować. Podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz