Tarta ze szpinakiem i boczkiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka pełnozarnista - 220 gmiękkie masło - 100 gsól - płaska łyżeczkazimna woda - 5 łyżekjajko - 1 sztukaszpinak - 350 gBoczek z komina Pekpol - 150 gśmietana 18% - 200 mlczosnek - 2 ząbkijajka - 2 sztukistarty parmezan - 40 gsól - 1 szczyptacukier - 1 szczypta

Przygotowanie: 

Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik. Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.      

 

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera