Koperty szpinakowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Masło Ekstra ,,Piątnica”                1 łyżka
- szpinak mrożony                              500g
- czosnek                                          2 ząbki
- Śmietanka 30% „Piątnica”             2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Serek wiejski 200g „Piątnica”           1szt.
- ciasto francuskie                1 opakowanie
- jajko                                                    1szt.

Przygotowanie: 

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.
 
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
dużo
Redakcja