Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 300 gmasło  - 150 gżółtko - 2 szt. woda  - 100 mlsól do smakucebula - 1 średnia sztukamasło - 1 łyżkapodgrzybek świeży lub mrożony - 250 gkurki świeże lub mrożone  - 250  gpieczarka świeża - 250 gsłodka śmietanka  - 100  mlmąka - 100 mlsól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.

 

Smacznego!

 

Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera