Baklava

kuchnia bałkańska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto filo

  • ciepła woda – ok. 200 ml
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • olej – 2-3 łyżki
  • mąka pszenna – 80 dag

nadzienie

  • masło – 12,5 dag
  • olej – 200 ml
  • mielone migdały – 30 dag
  • mielone orzechy włoskie – 30 dag
  • cukier – 20 dag
  • skórka z cytryny – 1 cytryna

syrop

  • woda – 250 ml
  • cukier - 25 dag
  • sok z cytryny – 1/2 cytryny
  • cukier waniliowy
Przygotowanie: 

Wodę wymieszać z solą i olejem. Wlać (powoli) do przesianej mąki, mieszać. Następnie zagnieść elastyczne i nie twarde, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na osiem części, uformować kulki, owinąć każdą w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Kule posmarować olejem i bardzo cienko rozwałkować. Ściereczkę posypać mąką, przenieść ciasto i jeszcze rozciągnąć palcami (powinno prześwitywać). Pozostawić, aby lekko wyschło.
Orzechy wymieszać z migdałami, cukrem i skórką z cytryny. Rozpuścić masło i wymieszać z olejem. Ciasto (jeden płat) ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem formie (22 x 36 cm), posmarować tłuszczem i położyć następny płat. Na nim wysypać warstwę bakalii, którą następnie przykryć płatem ciasta. Czynności powtarzać, ostatnią warstwą powinno być ciasto posmarowane rozpuszczonym masłem. Baklave przed pieczeniem można pokroić na skos i wzdłuż formy. Piec w temperaturze 180 °C około 50 minut.
Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem (gotować tak długo, aż zgęstnieje). Dodać sok z cytryny i cukier waniliowy. Ciepłe ciasto polać syropem i poczekać, aż wystygnie.

pysznie.pl