Ptysie z bitą śmietaną
ciasto
mąka - 18 dag
sól - szczypta
masło - 8 dag
woda - 1 szklanka
jajka - 4-5 szt.
nadzienie
śmietanka kremówka – 1,5 szklanki
cukier puder
wanilia do smaku
tłuszcz do posmarowania formy
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Odstawić, do wrzącej wody wsypać przesianą mąkę, szybko ucierać, ponownie podgrzewać na małym ogniu, starannie rozbić grudki mąki, mieszać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i zacznie odklejać się od ścianek. Wówczas zdjąć z ognia wbić jajko, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać kolejne jaja, wyrobić.
Ciasto nabierać łyżką lub "szprycą" wyciskać w odstępach płaskie kule wielkości małych jabłek; można również kształtować podłużne ciastka tzw. „eklery". Piec 25—30 minut w bardzo gorącym piekarniku (220°C). Na początku przez 10 minut nie otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Gdy ptysie wyrosną i lekko zrumienią się, zmniejszyć nieco temperaturę piekarnika.
Przygotować nadzienie: śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier-puder i wanilię do smaku. Upieczone, wystudzone ptysie przekroić, zdjąć "wierzchy". Napełnić bitą śmietanką. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem-pudrem z wanilią.
Do ciasta ptysiowego wyrobionego z jajami, gdy ostygnie, można dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Z dodatkiem proszku ptysie lepiej wyrosną.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz