Pleśniak

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka – 3 szt.
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - 25 dag
cukier – 1,5 szklanki
sól - szczypta
kakao - 2 czubate łyżki
gęsty kwaśny dżem lub powidła - 1/2 szklanki
Polewa czekoladowa
cukier - 1 szklanka
masła - 1/2 kostki
kakao - 2 łyżki
woda - 2 łyżki
jajko – 1 szt.

Przygotowanie: 

Żółtka oddzielić od białek. Białka wstawić do lodówki. formę natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę (najlepiej zimną zetrzeć na tarce), żółtka i 1/2 szklanki cukru. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie jedną część (białą) rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto tak ułożyć aby miało wysokie boki. Wsławić do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Gdy przestygnie rozsmarować na nim dżem. Następnie na tarce zetrzeć ciasto z kakao i ułożyć go na dżemie.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać szklankę cukru. Pianę rozsmarować na cieście, a na pianę zetrzeć ostatni kawałek ciasta. Wstawić do piekarnika, piec 30-40 minut w temperaturze 200°C.
Przygotować polewę. Masło rozpuścić, dodać cukier kakao i wodę, wymieszać. Gotować mieszając 3 minuty. Następnie przestudzić, dodać żółtko i niecałe białko.
Upieczone ciasto polać czekoladową polewą.

pysznie.pl