Pączki pomarańczowe polane syropem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
jajka - 4 szt.
mąka - 40 dag
olej - 4 łyżki
sok z pomarańczy - 4 łyżki
cukier - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżka
skórka starta z 1 pomarańczy

syrop
cukier - 1 szklanka
woda - 1/4 szklanki
sok z 1 cytryny
miód - 1/2 szklanki
olej do smażenia - 1/2 l

Przygotowanie: 

Jajka, olej, sok pomarańczowy i 5 łyżek cukru staranie utrzeć, dodać skórkę z pomarańczy. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po jednej łyżce dodawać do utartej masy, dokładnie wyrobić ciasto. Następnie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Przygotować syrop: cukier zagotować z wodę i sokiem z cytryny, dodać miód, wymieszać. Syrop gotować jeszcze przez 5 minut.
W wysokim naczyniu rozgrzać tłuszcz. Z ciasta formować grube placuszki z dziurami w środku i ostrożnie wkładać do tłuszczu.
Smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyjmować i kłaść na bibułę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Osączone polać ciepłym syropem.

pysznie.pl