Miodownik

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto
mąka - 65 dag
miód - 50 dag
masło - 15 dag
cukier - 12 dag
kakao - 3 łyżki
jajko – 1 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
posiekane migdały - 10 dag
tłuszcz do formy
nadzienie
cukier - 10 dag
rodzynki - 14 dag
posiekane migdały - 30 dag
marmolada z brzoskwiń - 20 dag
skórka z cytryny
polewa
cukier puder - 12 dag
starta czekolada - 6 dag
masło - 6 dag

Przygotowanie: 

Formę do pieczenia posmarować tłuszczem.
Masło, miód i cukier podgrzewać, aż się rozpuszczą, wystudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników. Dodać kakao, jajko, migdały i rozpuszczone masło, miód i cukier, wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części, obie rozwałkować na kwadraty o grubości ok. 1/2 cm, jeden przełożyć do formy, drugi odłożyć.
Przygotować nadzienie: rodzynki, migdały, cukier, skórkę cytrynową wymieszać z marmoladą, rozsmarować na cieście w blasze, przykryć drugim blatem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić.
Czekoladę, cukier puder i masło podgrzewać mieszając. Gdy rozpuszczą się i połączą, posmarować ciasto.

pysznie.pl