Kruche babeczki śmietankowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ciasto:mąka (krupczatka) – 30 dagmasło – 15 dagcukier puder – 10 dagżółtka – 3-4 szt.krem:mleko lub śmietanka – 2 szklankijajka – 4 szt. (2 całe + 2 żółtka) cukier – 10 dagmąka ziemniaczana – 2 łyżkicukier waniliowy

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać cukier i żółtka szybko wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 godz. (ewentualnie do zamrażalnika na 20 minut). Ciasto cienko rozwałkować, można podsypać mąką, aby się nie przyklejało (lub wałkować po między dwoma kawałkami grubej folii spożywczej). Foremkami wycinać ciasto, a następnie wylepiać nim foremki. Tyle ile jest foremek napełnionych ciastem należy przygotować krążków ciasta dostosowanych do wielkości średnicy górnej części foremek. Przygotować krem: 2 jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, zagotowane mleko (lub śmietankę) wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas mieszać trzymając naczynie na parze lub bardzo małym ogniu, aż masa zrobi się gęsta, Krem wystudzić, wkładać do foremek napełnionych ciastem (nie za pełno), przykryć krążkami ciasta dokładnie sklejając brzegi. Wstawić na blasze do piekarnika nagrzanego do 200"C, upiec na jasnozłoty kolor. Z porcji tej można upiec około 20 babeczek.

pysznie.pl