Faworki (chrust)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 20 dag
żółtka – 3 szt.
sól - szczypta
gęsta śmietana - 3-4 łyżki
spirytus - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
smalec do smażenia - 50 dag
cukier-puder
cukier waniliowy

Przygotowanie: 

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i spirytus. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto wałkować, składać i wybijać tłuczkiem.
Odstawić na godzinę. Rozwałkować jak najcieniej, pociąć na pasy o szerokości 3 cm i długości 12-15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przełożyć przez niego jeden koniec.

Rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można smażyć. Ciasto wkładać na tłuszcz i smażyć na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem z wanilią.
Chrust można zrobić bez proszku do pieczenia.

pysznie.pl