Ciasto francuskie
ciasto maślane:masło - 30 dag mąka - 10 dag ciasto kluskowe: mąka - 20 dagjajka – 1 szt. letnia woda – ok. 100 mlocet (6%) – 1 łyżeczkasól - szczypta
Przygotować ciasto maślane: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, posiekać na jednolitą masę, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Przygotować ciasto kluskowe. Z mąki ze szczyptą soli, odrobiny letniej wody, octu i jajka zagnieść ciasto jak na pierogi. Starannie wyrobić. Wywałkować nadając kształt koła, środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć schłodzone ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę, wałkować przyciskając lekko tak, aby powstał placek grubości ok. 1,5 cm. Wałkowanie nie może być zbyt długie, aby tłuszcz się nie roztopił, ciasto maślane nie może wydostać się na zewnątrz. Ponownie zwinąć w kopertę i włożyć do zamrażalnika na ok. 15 minut lub do lodówki na 30 minut. Ponownie rozwałkować, złożyć i ochłodzić ciasto. Czynność powtarzać kilka razy (np. 4 razy). Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość ok. 0.5 cm, przed pieczeniem schłodzić, następnie wyłożyć na blachę, wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec około 15 minut. Gdy ciasto lekko się zrumieni na kolor jasnozłoty wyjąć i ostudzić.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz