Kanapki z hummusem z bobu

kuchnia fit
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

 

  • bób świeży – 500 g
  • pasta tahini – 4-5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 3-4 łyżki
  • przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
  • mięta – kilka listków
  • sól i pieprz – do smaku
  • ostra papryka w proszku - szczypta
  • czarny sezam – do dekoracji
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek
Przygotowanie: 

1. Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody.
2. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki.
3. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
4. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
5. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu.
6. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
5
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja

Komentarze

Obrazek użytkownika Redakcja

przepis