Pieróg obfitości

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka pszenna - 250 grammasło - 80 gramdrożdże - 30 gramjajko - 1 szżółtko - 1 szkwaśna śmietana - 1/2 szklankimleko - 2 łyżkicukier - 1 szczyptafilet z indyka - 500 gramcebula - 1 szpapryka kolorowa - 3 szpomidor - 2 szser żółty Podlaski MSM Mońki w plastrach - 300 golej - 2 łyżkiczosnek - 3 ząbkisólpieprzzioła prowansalskie

Przygotowanie: 

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
Gastrosfera

Komentarze

Obrazek użytkownika beatrycze

ja zastąpię filet z indyka na kurczaka,myślę że będzie ok.