Frittata ze szpinakiem i żółtym serem

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka - 4 plasterki szynki - 2 szpinak -  garśćplasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mo - 3 cebula - 1 oliwa z oliwektymianek, bazylianatka pietruszkisól, pieprz i chili do smaku

Przygotowanie: 

Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.

Smacznego!

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera

Komentarze

Obrazek użytkownika beatrycze

Uwielbiam fritatę ,ja robię z mieszanką chińską super