Zupa krem z groszku zielonego z awokado na bazie wody

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

400 g mrożonego groszku
jedno dojrzałe awokado
duża zielona papryka
ok. 0,75l wody źródlanej Mama i ja
średnia szalotka
1–2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Przygotowanie: 

1.  Cebulę,  czosnek oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.
2.            Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, lekko solimy i całość dusimy przez kilka minut.
4.            W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju w średniej wielkości garnku o grubym dnia, pamiętając o częstym mieszaniu.
5.            Do naczynia z cebulą wsypujemy groszek mrożony, w sezonie może być świeży.
6.            Do garnka z ziemniakami dodajemy cebulę wraz z papryką oraz wodę Mama i ja, a następnie gotujemy przez ok. 10-12 minut.
8.            Na koniec przygotowaną zupę doprawiamy do smaku  i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę wody.
9.            Zupę serwujemy wraz z pokrojonym awokado oraz jogurtem greckim.

flypr