Zupa grochowa
groch - 30-40 dag
włoszczyzna - 1 pęczek
boczek wędzony - 15 dag
lub kości wieprzowe
cebula - 1 średnia
masło - 2 łyżki
mąka - 1 łyżka
majeranek, sól
czosnek - 1-2 ząbki
Groch przebrać, opłukać i namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Następnie ugotować (w tej samej wodzie). Gdy jest miękki - posolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch zmiksować. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać mąkę. Zasmażkę wymieszać z zimnym wywarem na jednolitą rzadką masę. Dodać do zupy, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Podawać z kluseczkami, grzankami z bułki lub chleba, pęczakiem ugotowanym na sypko oraz z boczkiem wędzonym lub kiełbasą. Uwaga: Zupę grochową można przyrządzić na wywarze z warzyw, trzeba wówczas dodać większą ilość tłuszczu.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz