Kapuśniak polski

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kiszona kapusta – 40 dag
kości wieprzowe – 25 dag
ewent. wędzonka, kiełbasa lub boczek
włoszczyzny – 1 pęczek
woda – 6 szklanek
cebula – 1 szt.
słonina – 4 dag
mąka – 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Kości wypłukać, zalać zimną wodą, podgotować. Posolić, włożyć włoszczyznę i dogotować.
Kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu odkryć na chwilę, a następnie przykryć i dogotować. Wymieszać z przecedzonym wywarem, zaprawić zasmażką, przygotowaną na słoninie z cebulą i mąką. Zupę zagotować dodać sól i pieprz do smaku. Wlać surowy kwas z kapusty. Jeśli kapuśniak był gotowany z boczkiem pokroić go w kostkę i włożyć do zupy. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Czas przygotowania: 
1 godzina
pysznie.pl