Chłodnik szczawiowy z rzodkiewkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szczaw - 15-20 dag
woda – 1 szklanka
zsiadłe mleko – 4 szklanki
lub kefir
śmietana – 1 szklanka
rzodkiewka - 2 pęczki
koperek – 1 pęczek
sól

jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki

Przygotowanie: 

Liście szczawiu umyć, włożyć do wrzącej wody, gotować 3-4 minuty, zmiksować (razem z wywarem). Koperek umyć, osuszyć, posiekać.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w plasterki. Zimne zsiadłe mleko lub kefir wymieszać ze śmietaną, zmiksowanym szczawiem, rzodkiewkami i koperkiem. Do smaku dodać sól.
Można dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki.

pysznie.pl