Chłodnik szczawiowy z rzodkiewkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
szczaw - 15-20 dag
woda – 1 szklanka
zsiadłe mleko – 4 szklanki
lub kefir
śmietana – 1 szklanka
rzodkiewka - 2 pęczki
koperek – 1 pęczek
sól
jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
Przygotowanie:
Liście szczawiu umyć, włożyć do wrzącej wody, gotować 3-4 minuty, zmiksować (razem z wywarem). Koperek umyć, osuszyć, posiekać.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w plasterki. Zimne zsiadłe mleko lub kefir wymieszać ze śmietaną, zmiksowanym szczawiem, rzodkiewkami i koperkiem. Do smaku dodać sól.
Można dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz