Chłodnik pomidorowy (hiszpańskie gaspacho)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pomidory – 1/2 kg
ogórki – 1 szt.
cebule – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
czerwona papryka – 1 szt.
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól i pieprz
bułka – 6 kromek
masło do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać, wszystko wymieszać. Dodać obrane ze skórki 2 kromki bułki, oliwę i zmiksować. Wstawić do lodówki na 2-3 godz. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Z pozostałych kromek bułki usmażyć na maśle grzanki. Chłodnik doprawić solą i pieprzem. Podawać zimny z osobno ułożonymi warzywami i grzankami.
Czas przygotowania:
1/2 godziny- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz