Chłodnik litewski pro-zdrowotny

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

botwinka wraz młodymi buraczkami - 1 pęczekogórki - 2 sztukiposiekany koperek - 1 mały pęczekjajka ugotowane na twardo - 2 sztukiczosnek - 2 ząbkiKefir Milandia Fresh - 1 litrŚmietana Pro-zdrowotna Omega 3&6 - 200 mlrzodkiewki - 1 pęczek

Przygotowanie: 

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
Gastrosfera