Barszcz czerwony na serwatce

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

buraki – 4 średnie
serwatka – 1 l
woda – 2 szklanki (lub nieco więcej)
czosnek – 1-2 ząbki
mleko – 6 łyżek
śmietana – 5 łyżek
mąka –1 czubata łyżka
sól, pieprz
natka pietruszki
koperek posiekany – 1-2 łyżki
ewentualnie
przyprawa do zup
przesmażona słonina z cebulą

Przygotowanie: 

Serwatkę przecedzić, wymieszać z wodą (jeśli serwatka jest bardzo kwaśna, trzeba wlać więcej wody), dodać obrany czosnek i zagotować. Buraki obrać, pokroić w kostkę, włożyć do gotującej się serwatki z wodą. Gotować, aż buraki będą miękkie. Mleko wymieszać z mąką, wlać do zupy, zagotować i odstawić. Do śmietany wsypać sól i ewentualnie przyprawę do zup, wymieszać, wlać kilka łyżek gorącego wywaru, połączyć z resztą zupy (uważać, aby śmietana nie zważyła się), podgrzać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy można dodać trochę smażonej słoniny z cebulą. Na talerzu barszcz posypać posiekanym koperkiem i natką. Podawać z ziemniakami.

pysznie.pl