Zapiekanka po nelsońsku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

średnie ziemniaki - 8 sztukwędzony boczek - 200 gśrednie cebule - 2 sztukisuszone podgrzybki - 20 gser żółty Gouda MSM Mońki w plastrach - 100 gmąka -  wg potrzebsól -  do smakupieprz -  do smakusos sojowy -  do smakumajeranek -  do smaku

Przygotowanie: 

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą,  pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody.  W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera.  Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180st. C

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera