Zapiekanka mięsno – ziemniaczana

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 50 dag
mielone mięso - 40 dag
ser żółty (twardy) - 8 dag
cebula - 1 szt.
jajka – 2 szt.
mleko - 1/2 szklanki
bułka tarta - 3 łyżki
sól, pieprz, mielona papryka
tłuszcz do posmarowania naczynia
tatra bułka do posypania naczynia

Przygotowanie: 

Tartą bułkę zalać gorącym mlekiem i pozostawić do całkowitego wchłonięcia. Ziemniaki obrać, ugotować i zrobić puree. Cebulę drobno pokroić. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami oraz namoczoną bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, posypać tartą bulką i włożyć do niego mięsną masę. Zapiekać w piekarniku przez około 30 min. Następnie wyjąć i na warstwę z mięsa włożyć ziemniaki puree, posypać tartym żółtym serem. Ponownie wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż ser się zrumieni.
Przed podaniem zapiekankę posypać mieloną papryką.

pysznie.pl