Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella 150g
- ziemniaki duże 4 szt. 
- cebula 1 szt.
- pieczarki 6 szt.
- masło 1 łyżka                                                                     
- kapary 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
- jajka 2 szt.
- ser żółty 50g                                                          
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku

Przygotowanie: 

Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
1
Gzella