Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

kuchnia fusion
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)
  • 300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych)
  • 300 g sera żółtego – Morski MSM Mońki
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Przygotowanie: 

Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
45 min
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera1