Lasagne z pesto bazyliowym
- płatki lasagne - 500 g
- Ponti Pesto alla Genovese - 1 słoiczek
- mąka - 40 g
- masło - 40 g
- sól
- parmezan
· Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko. · Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. · Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. · Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem. · Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz