Canelloni z ricottą i karczochami

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

​Passata Valfrutta 700g
250 g Makaronu Lasagne Arrighi
400 g Karczochów krojonych Ponti
1 cebula
500 g ricotty
50g tartego twardego sera (np. parmezanu)
garść świeżej mięty
garść świeżego tymianku
gałka muszkatołowa
Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: 

Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.

Metoda przygotowania: 
pieczenie
flypr