Czerwona kapusta duszona z fasolą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

czerwona kapusta - 1 kg
fasola - 20 dag
mąka - 1 łyżka
cebula - 2 szt.
masło - 1 łyżka
cukier, sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki

Przygotowanie: 

Fasolę przebrać, umyć, namoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc) w zimnej, przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie.
Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody, posolić, gotować ok. 20 min. Pod koniec dodać fasolę.
Cebule obrać i posiekać. Zeszklić na tłuszczu, oprószyć mąką, zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Włożyć również koncentrat pomidorowy i wymieszać. Wszystko razem chwilę dusić, przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.

pysznie.pl