Buraczki zasmażane z ogórkami kwaszonymi

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

buraki – 60 dag
ogórki kwaszone – 20 dag
mąka – 1-1,5 łyżki
masło – 2-3 łyżki
cukier
sól
śmietana – 1/3 szklanki
posiekany koperek – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Buraki umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Przestudzić i obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę (usunąć pestki), poddusić na 1 łyżce masa. Pozostałe masło stopić, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć nie rumieniąc. Zasmażkę wlać do buraków, dodać ogórki, sól, cukier do smaku i chwilę poddusić. Wlać śmietanę i wsypać koperek.

pysznie.pl