Brukselka duszona z rozmarynem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

brukselka – 1 kg
mleko – kilka łyżek

rozmaryn (świeży) - 1 gałązka
lub suszony – 1 łyżeczka
cebula – 1 szt.
pomidory – 80 dag
papryka mielona ostra
liście laurowe – 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
masło – 1 łyżka
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie: 

Brukselkę przebrać, umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem mleka i gotować 10-12 minut. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić, cebulę obrać, posiekać. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać pomidory, poddusić. Dodać brukselkę, koncentrat i rozmaryn oraz cukier, sól i pieprz do smaku, wszystko udusić.

pysznie.pl