Sos pieczarkowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

pieczarki - 25-20 dag
cebula - 1 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
cytryna – 1 szt.
mąka - 3 dag
sól, pieprz
posiekana zielona pietruszka - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w drobne, cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów. Zalać szklanką wody, udusić pod przykryciem, gdy będą miękkie, dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem i cytryną, zagotować. Wymieszać ze śmietaną. Można dodać 2—3 dag masła, 1 łyżkę posiekanego koperku i zielonej pietruszki.

pysznie.pl