Sos cebulowy biały (soubise)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cebula – 4-5 średnie
wywar z włoszczyzny lub rosołu - 3/4 szklanki
masło - 3 dag
śmietana lub śmietanka - 1/2 szklanki
mąka – 3-4 łyżki
sól, cukier
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić, zalać 1 szklanką wrzącej wody, ugotować do miękkości. Zmiksować. Pół szklanki zimnego wywaru lub rosołu wymieszać z mąką, dodać zmiksowaną cebulę, zagotować. Połączyć ze śmietaną lub śmietanką, przyprawić do smaku solą i cukrem. Sos powinien być gęsty. Można dodać żółtko i szczyptę pieprzu. Sos ten używa się do jaj, kotletów baranich, sztuki mięsa.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz