Panzanella – sałatka toskańska
09/09/2016 - 10:45
włoska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- Składniki:
- 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
- 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
- 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
- 1 ząbek czosnku
- pomidory kolorowe
- 20g czerwona cebula
- ½ pęczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
- 20g karczochów krojonych marki Ponti
- 30g papryka pieczona
- kilka kaparów marki Ponti
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.
Czas przygotowania:
30 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz