Sałatka z pomarańczy i białej rzodkwi

kuchnia marokańska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

pomarańcze - 5 dużych
biała rzodkiew
orzeszki pinii lub orzeszki ziemne – 20 dag
oliwa - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 1 łyżka
sól
pieprz cayenne
świeża kolendra lub natka

Przygotowanie: 

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, obrać z przezroczystej błonki.
Rzodkiew obrać, przekroić wzdłuż, pokroić na cieniutkie pół plasterki, lekko posolić, odstawić, gdy wydzieli się sok odsączyć na sicie.
Orzeszki zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Rzodkiew wymieszać z pomarańczami. Sok z pomarańczy wymieszać z solą i pieprzem cayenne następnie dodać oliwę.
Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami i posiekanymi listkami kolendry lub natki

pysznie.pl