Sałatka z kapusty czerwonej, szynki i papryki
czerwona kapusta - 1/2 główki (około 40 dag)
szynka w plasterkach - 25 dag
zielona papryka - 1 strąk
czerwona papryka - 1 strąk
cebula - 1-2 szt.
pomarańcza - 1 szt.
koperek - 2-3 gałązki
sok z 1/2 cytryny
sos musztardowy
ocet winny - 1 łyżeczka
musztarda - 1/2 łyżeczki
oliwa - 3 łyżki
sól, pieprz
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wypłukać, osuszyć, wyciąć głąb, poszatkować, Przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i skropić sokiem z cytryny.
Papryki umyć, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki. Szynkę pokroić w paski. Pomarańcze wyszorować, zdjąć skórkę, pokroić w cienkie paski, miąższ podzielić na cząstki, obrać z błonek.
Ocet wymieszać z musztardą, dodać oliwę, przyprawić solą i pieprzem. Paprykę, kapustę, cebulę, pomarańczę i szynkę włożyć do salaterki, wymieszać. Sałatkę polać sosem musztardowym, udekorować koperkiem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz