Sałatka z kapusty czerwonej

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mała główka czerwonej kapusty
1 duże kwaśne jabłko
1 cebula
1 kiszony ogórek
5 łyżek oleju
3 łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Kapustę oczyścić, umyć, usunąć głąb, poszatkować. Zagotować 1 l wody, posolić. Kapustę włożyć do wrzątku, obgotować przez 8 min, osaczyć na sitku.
Jabłko i ogórek obrać, pokroić, wymieszać z kapustą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Olej połączyć z octem, sokiem z cytryny, cukrem i cebulą, polać sałatkę. Przykryć i odstawić na 20 min w chłodne miejsce.

pysznie.pl