Ryżowa wariacja

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ryż - 1 szklankaJajka - 4 sztKonserwy rybne lub małe ryby wędzone - 2 szt.Duża cytryna - 1  sztCebula - 1  szt.Śmietana - 2  łyżki stołoweMajonez - 2 łyżki stołowesól i pieprz do smakuzieleninaodrobina octu

Przygotowanie: 

Ryż (najlepszy będzie długoziarnisty) przebierz i dokładnie opłucz pod bierzącą wodą, osącz, przełóż do garnka i postaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia, dodaj odrobinę soli i ugotuj na sypko. W czasie gdy ryż się gotuje, zamarynuj cebulę.

Obierz ją i pokrój w pierścienie lub kostkę - jak wolisz. Do głębokiej miski przełóż cebulę i zalej ją wrzątkiem, wcześniej delikatnie skrop octem. Odłóż na jakiś czas  dopóki woda nie ostygnie.

Dowolną rybę (wędzoną makrelę, pstrąga lub ryby z puszki) pokrój w niewielkie kawałki lub rozgnieć widelcem.

Ugotuj jajka na twardo. W tym czasie przygotuj sos do sałatki. Wymieszaj majonez ze śmietaną w proporcjach 1:1 i wyciśnij sok z jednej cytryny. Do salaterki przełóż ugotowany i osączony ryż, osączoną z marynaty cebulę, ryby i pokrojone w cząstki jajka. Wymieszaj i polej sałatkę sosem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej pikantna, dodaj do niej zmiażdżony na prasce lub drobniutko pokrojony ząbek czosnku. Przed podaniem posyp sałatkę drobniutko posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zamiast majonezu do przygotowania sosu możesz użyć jogurtu naturalnego. Wówczas sałatka będzie mniej kaloryczna.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
6
K_A_S_I_A