Szczupak faszerowany - pieczony

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szczupak - 1 kg
masa rybna:
mięso z ryby
tarta bułka – 4-5 łyżek
bułka - 5 dag
mleko – 1/2 szklanki
kasza manna – 2 łyżki
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
cebula - 1 szt.
tłuszcz – 1-2 łyżki
tłuszcz do pieczenia
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
chrzan tarty - 10-12 dag

Przygotowanie: 

Szczupaka oczyścić z łusek, sprawić, opłukać, osączyć Naciąć skórę naokoło głowy i ostrym nożem oddzielając od mięsa, ściągnąć od głowy do ogona.
Przygotować masę rybną: bułeczkę namoczyć w mleku odcisnąć Cebulę obrać, pokroić, udusić na tłuszczu (2 dag). Mięso, bułkę, cebulę przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, kaszę mannę, 3—4 łyżki mleka lub wody. Wyrobić starannie na pulchną masę.
Napełnić masą rybną skórę szczupaka (luźno), zaszyć, włożyć do żaroodpornej formy, wysmarowanej tłuszczem, polać z wierzchu tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec powoli około 40 minut. W czasie pieczenia często podlewać utworzonym sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, obrać, posiekać. Upieczonego szczupaka wyjąć, pokroić w plastry grubości 1—1,5 cm. Polać tłuszczem z pieczenia, obok ryby położyć posiekane jaja, tarty chrzan. Przybrać zieloną pietruszką lub talarkami pomidora i ogórka.
Smaczny jest na zimno z majonezem, sosem greckim lub sosem chrzanowym.
Zamiast szczupaka można wziąć sandacza lub dorsza.

Czas przygotowania: 
2 godz. 10 min.
pysznie.pl