Pstrągi z wody

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

pstrąg - 1 kg
jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
masło – 3-4 łyżki (4 dag)
cytryna - 1 szt.
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
wywar:
włoszczyzna bez kapusty - 20 dag
woda – 6 szklanek
cebula - 1 szt.
listki laurowe - 1-2 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
sól

Przygotowanie: 

Pstrągi sprawić, oczyścić, opłukać. Z warzyw, przypraw i wody ugotować wywar. Pstrągi ułożyć na wkładzie, wstawić do gorącego wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Gdy ryba jest miękka wyjąć na talerz, polać masłem. Obok pstrągów ułożyć ugotowane na twardo posiekane i skropione masłem jaja oraz ziemniaki, które należy również skropić masłem, posypać zieloną siekaną pietruszką. Przybrać ćwiartkami cytryny, ozdobnie krajaną marchewką i listkami zielonej sałaty.

pysznie.pl