Lin po węgiersku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
lin - 80 dag
włoszczyzna - 25 dag
cebula - 2 szt.
tłuszcz - 5 dag
śmietana – 1/2 szklanki
ocet - 1/2 szklanki
białe wino - 1/2 szklanki
sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Lina sprawić. Rybę opłukać, sparzyć wrzącym octem, pozostawić w nim rybę na 10 minut, następnie ocet zlać do innego naczynia. Warzywa oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać 3 dag tłuszczu, 3—4 łyżki wody, udusić na półmiękko. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zasmażyć na tłuszczu.
Na warzywa i cebulę położyć rybę pokrojoną w "dzwonka". Wlać 1/8 l wrzącej wody, dodać wino i do smaku, pozostały ze sparzenia lina, ocet. Posolić, oprószyć pieprzem, papryką. Dusić pod przykryciem około 20 minut, zalać śmietaną, wymieszać lekko potrząsając.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz