Flądra duszona

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

flądra - 1,20 kg (filety)
tłuszcz - 5 dag
marchew - 10 dag
seler - 5 dag
pietruszka - 5 dag
pory - 5 dag
cebula - 1 szt.
mąka – 1-2 łyżki
pietruszka i koperek - 1 łyżka (posiekane)
sól

Przygotowanie: 

Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w paski lub talarki. Włożyć do 1/8 l wrzącej wody, ugotować na półmiękko. Filety podzielić na porcje, posolić, oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Na jarzynach ułożyć ryby, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu około 20—30 minut. Wyparowaną wodę uzupełnić. Miękką rybę wyjąć, polać sosem z jarzynami, posypać siekaną zieleniną.
Podawać z ziemniakami, makaronem.

pysznie.pl