Pesto pietruszkowe z chlebowymi paluchami
05/04/2017 - 13:08
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- słonecznik łuskany - 1/2 szklanki
- natka pietruszki - 2 pęczki
- sok z cytryny -1 łyżka
- skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 100 ml
- starty parmezan - 15 g
- sól i pieprz do smaku
- chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Przygotowanie:
1. Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz.
2. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
3. Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące.
5. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.
Czas przygotowania:
45 minLiczba porcji:
5Okoliczność:
Przyjęcie- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz