Spaghetti z sosem pomidorowym
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
makaron – 50 dag
pomidory z puszki – 1 puszka
czosnek – 2-3 ząbki
śmietanka słodka – 1/2 szklanki
oliwa - 3-4 łyżki
oregano w proszku – szczypta
parmezan starty
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do rozgrzanej oliwy włożyć ząbki czosnku (w łupinach), chwilę podsmażyć i wyjąć. Do oliwy włożyć pomidory i oregano, dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut.
Śmietankę posolić, wlać odrobinę gorącego sosu i wymieszać, dodać do pozostałego sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić. Makaron wymieszać z sosem, podzielić na porcje i posypać startym parmezanem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz