Racuszki (pyszne rogacze)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 70 dag jajka - 4 szt. drożdże - 5 dag cukier - 1/3 szklanki mleko - 1,5 szklanki masło - 4 łyżki rodzynki - 10 dag sól - szczypta cukier puder tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Przygotowanie:
Do przesianej mąki wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól, rozpuszczone masło, letnie mleko i jajka. Starannie wyrobić ciasto (musi być jednolite i pulchne). Wsypać rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzać olej lub smalec. Jedną łyżką nabierać ciasto i ostrożnie pomagając sobie drugą łyżką zsuwać ciasto na tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu na bibule, posypać cukrem pudrem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz