Pyzy na parze

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka – 60 dag
cukier – 15 dag
jajka – 2 szt.
mleko – 0,3 l
drożdże – 30 g
olej – mały kieliszek
sól – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie: 

Przygotować zaczyn. Mleko podgrzać, dodać drożdże, wymieszać (mleko powinno uzyskać konsystencje gęstej śmietany). Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać jajka, cukier, sól, olej. Dobrze wyrobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Ciasto oprószyć mąką. Szklanką wycinać pyzy. Z każdej porcji uformować kulkę. Zrobione pyzy odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Gotować na parze ok. 20 minut.

pysznie.pl