Pierogi ze świeżej kapusty

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej
2 dag grzybów suszonych
4 dag tłuszczu
1 cebula
sól, pieprz
ciasto:
35 dag mąki
1 jajo
sól
około 1/8 l wody
4 dag masła
2 dag tartej bułki

Przygotowanie: 

Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, podzielić na części, ugotować w osolonej wodzie. Odcisnąć, posiekać lub zemleć w maszynce razem z ugotowanymi grzybami. Dodać cebulę sól, pieprz, wszystkie składniki wymieszać starannie (zamiast gotować można poszatkowaną kapustę udusić z cebulą, dodając 4—5 łyżek wywaru z grzybów; odparować, zemleć razem z grzybami). Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki, z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek nałożyć łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.
Podawać polane masłem zmieszanym z tartą, zrumienioną bułką. Zamiast masłem, można okrasić topioną słoniną. Nadzienie z kapusty przyrządza się również i bez grzybów.

Czas przygotowania: 
1 godz. 15 min
pysznie.pl