Pierogi leniwe (2)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ser twarogowy - 40-50 dag
ziemniaki - 2 ugotowane (15 dag)
jajka - 4 szt.
mąka - 15 dag
tłuszcz - 3 dag
mąka - 3 dag
masło - 3 dag
Przygotowanie:
Ser i ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Utrzeć tłuszcz, dodawać kolejno żółtka, włożyć zmielony ser z ziemniakami, utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę, włożyć na masę serową, dodać mąkę, wymieszać, lekko posolić. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, pokroić w skośne kawałki, szerokości 2—3 cm. Leniwe pierogi wrzucić na wrzącą posoloną wodę, zamieszać i przykryć. Gotować do chwili wypłynięcia, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem lub masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.
Czas przygotowania:
40 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz