Knedle z bułki ze śliwkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
1 czerstwa długa bułka
1 l ciepłej wody
1 jajko
ok. 1/2 szkl. mąki
Nadzienie:
1/2 kg śliwek
Dodatkowo:
5 dag masła
2 łyżki tartej bułki
cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie: 

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Po półgodzinie odcisnąć, zemleć w maszynce. Dodać jajko i tyle mąki, aby ciasto nie było rzadkie i dało się formować. Z ciasta uformować wałek, odcinać równe kawałki, rozpłaszczać.
Wkładać po śliwce, zalepiać, formować kulkę. Zagotować wodę z dodatkiem cukru. Knedle wkładać do wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze 2 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Na małej, suchej patelni zrumienić bułkę. Do gorącej włożyć masło, roztopić. Polać knedle, posypać cukrem i cynamonem. Uwaga. Zamiast śliwek można wziąć morele (po 1/2 moreli na knedel). Knedle będą jeszcze smaczniejsze.

pysznie.pl